Jeigu nusprendėte sukergti…

1. Klubo narys prieš veisdamas privalo susipažinti su LKD ir terjerų klubo Veisimo nuostatų reikalavimais bei rekomendacijomis. Šiuos dokumentus skaitykite čia.

2. Svarbu. Visiems kergiamiems LKD klubų narių šunims (patinams ir kalėms) turi būti atliktas genetinio profilio -DNR(ISAG)- tyrimas. Jei kalė kergiama užsienyje, šuns DNR pasas pageidautinas, bet nebūtinas. Jei užsienyje registruoto ir ten gyvenančio šuns savininkas nepateikia DNR paso, kalei DNR profilio atlikti nebūtina. Siuntimo formą bei patvirtintą vet.gydyklų bei laboratorijų sąrašą rasite čia. Tyrimo rezultatas turi būti gautas iki šuniukų vados kilmės dokumentų užsakymo pateikimo.

Į kilmės dokumentus gali būti įrašyti tik identifikuoto šuns tyrimai, t. y. tik tų tyrimų rezultatai, kurių mėginius paėmė sertifikuotas veterinarijos gydytojas prieš tai sutikrinęs šuns mikroschemą. DNR tyrimai, kuriuos patys veisėjai siunčia laboratorijai, paėmę mėginį, jei yra toks poreikis, gali būti atliekami veisėjo nuožiūra, tačiau LKD nepripažįstami ir į kilmės dokumentus neįtraukiami, kadangi šuo prieš paimant mėginį nebuvo identifikuotas veterinarijos gydytojo.

3. Jeigu nusprendėte sukergti savo kalytę, pirmiausia klube turite gauti kergimo sutarties formą, kurią jums ir patino, su kuriuo kergsite, savininkui reikės pasirašyti ir vėliau, kai jau ateis laikas užsakyti jūsų šuniukams kilmės liudijimus, turėsite pridėti šalia kitų reikalingų dokumentų . Tam reikalinga patino kilmės liudijimo kopija. Jei veisiama kalė turi daugiau nei vieną savininką ar kalės savininkas nesutampa su veisėju, turi būti pateikta bendrasavininkystės ar veisimo teisės perdavimo sutartis. Klubo išduota kergimo sutartis galioja 6 mėnesius. Ši sutartis terjerų klubo nariams išduodama nemokamai.

Visi veisimui naudojami šunys, priklausantys Lietuvoje gyvenantiems savininkams-LKD klubų nariams, privalo turėti aktyvų LŠVK (Lietuvos šunų veislių knygos) numerį. Avansinis LŠVK nesuteikia teisės veisti šuns ir gauti FCI bei LKD titulų patvirtinimą.

4. Per tris (3) dienas nuo šuniukų gimimo apie tai turite pranešti klubui el.paštu – ltmk.info@terjeruklubas.lt, atsiųsdami kompiuteriu užpildytą formą ‘Pranešimas apie gimusią vadą”.

5. Kilmės liudijimų užsakymą privaloma pateikti per 3 mėnesius nuo šuniukų gimimo. Kadangi kilmės liudijimų šuniukams gamybos procesas užtrunka 4-5 savaites nuo teisingo užsakymo pateikimo LKD sekretoriatui, mes rekomenduojame užsakymą klubui pateikti maždaug po 4 savaičių nuo šuniukų gimimo. Vados kilmės liudijimų užsakymą LKD sekretoriatas priima tik tada, kai LKD klubas pateikia visus Nuostatuose reikalaujamus dokumentus. Trūkstant Nuostatuose reikalaujamų dokumentų LKD sekretoriatas priima vados kilmės liudijimų užsakymą tik klubui pateikus paaiškinimus dėl trūkumo priežasčių. Klubas turi paaiškinti, kodėl atsirado vada, jei kergimo metu nebuvo išpildyti reikalavimai. Nesant klubo paaiškinimo, nenurodžius visų pažeidimų/trūkumų arba jei LKD klubas išdavė kergimo sutartį šuniui/kalei, neatitinkantiems šių veisimo nuostatų ir jų priedų reikalavimų, visai vadai ant kilmės liudijimų dedamas spaudas „veisimui netinkamas“.

Šuniukų kilmės liudijimų užsakymui veisėjas klubui pateikia šiuos duomenis:
visų kalytės ir patino parodose gautų įvertinimų ir titulų kopijas, čempionų ar darbinių sertifikatų kopijas, užpildo vados tėvų pasiekimų lenteles;
Pastaba. Kilmės liudijimo kaina skaičiuojama gavus užsakymą, vėliau neperskaičiuojama – tokia yra LKD nuostata;

visus kalei ir patinui atliktų sveikatos tyrimų dokumentus (pvz. akių, girnelės, širdies, kiti specifiniai tyrimai). Rekomenduojame atlikti sveikatos tyrimus, net jeigu jie ir nėra privalomi;

užpildytą kilmės dokumentu užsakymo formą su šuniukų vardais, kurie turi prasidėti ta pačia raide bei atitikti kitus LKD veisimo nuostatų reikalavimus. Šuniuko vardas kartu su veislyno pavadinimu negali viršyti 40 spaudos ženklų;

abiejų šalių pasirašytą kergimo sutartį;

jeigu šuniukai bus eksportuojami iš Lietuvos, reikia užpildyti atskirą formą nurodant būsimų savininkų pavardę bei tikslų adresą;

jeigu norite registruoti veislyno vardą, turite pateikti užpildytą veislyno registravimo formą , kurioje būtina prioriteto tvarka įrašyti kelis (3-4) pageidaujamus pavadinimus. Veislyno vardo registracija FCI veislynų rejestre užtrunka apie 2 mėnesius, tad tuo būtina pasirūpinti dar iki šuniukų gimimo. Be veislyno vardo registracijos leidžiama turėti tik vieną vadą. Prieš registruojant leidimą kergimui antrai vadai veisėjas privalo pateikti klubui prašymą įregistruoti veislyno pavadinimą LKD ir FCI.

6. LKD paruoštas čipavimo pažymas klubas persiunčia veisėjui elektroniniu paštu. Turėdamas šias pažymas veisėjas pas veterinarą ženklina (čipuoja) mažylius. Po čipavimo, pažymas su užklijuotais čipų numeriais bei pasirašytas veisėjo ir čipavimą atlikusio asmens/vet. gydytojo, veisėjas nuskenuoja ir atsiunčia klubui, kartu pridedama veisėjo užpildyta kompiuteriu vados ženklinimo ataskaita.
Kilmės liudijimai atspausdinami per 5 darbo dienas nuo užpildytų ženklinimo pažymų ir ataskaitos pateikimo LKD datos ir išsiunčiami paštu į klubą.
Po to veisėjas sumoka į klubo sąskaitą nustatytą mokestį už kilmės liudijimus ir atvyksta į klubą su šuniukais bei veterinaro pasirašytomis čipavimo formomis (prieš tai suderinęs atvykimo laiką), kur juos apžiūri klubo atstovas ir atiduoda šuniukų kilmės liudijimus.

Svarbu. Veisėjas turi užtikrinti, kad vada bus paženklinta vienu metu elektronine tapatybės nustatymo priemone (ETNP) ir duomenys bus įrašyti į LKD išduotas ženklinimo pažymas. Pagal LKD Veisimo nuostatų 13.11 punktą, ženklinti šuniukus galima tik gavus LKD ženklinimo pažymas. Ženklinamų šuniukų amžius turi būti nuo 6 sav. iki 4 mėnesių. Šuniukų ženklinimas turi atsispindėti jų kilmės liudijimuose. Nepaženklinus šuniukų iki 4 mėnesių, turi būti atlikti vados genetiniai tėvystės tyrimai, kuriuos apmoka veisėjas; priešingu atveju kilmės liudijimai skelbiami negaliojančiais. Esant reikalui, veisėjas privalo sudaryti sąlygas LKD klubo atstovams apžiūrėti vadą.

8. Veisėjas šuniukus gali parduoti tik su kilmės liudijimais ir veterinariniais dokumentais, atspindinčiais vakcinaciją, bei identifikuotus elektronine tapatybės nustatymo priemone (čipuotus). Veisėjas privalo laiku atlikti šuniukų dehelmintizaciją ir užtikrinti veterinarijos gydytojo sertifikuotą, šuniukų amžių atitinkančią vakcinaciją.

9. Rekomenduojama, kad LKD veisėjas, realizuodamas bet kurį savo šunį ar šuniuką, užpildytų šuns perdavimo dokumentą ir jo kopiją pateiktų LKD sekretoriatui. Nepateikus šių dokumentų laikoma, kad šuniukai ir toliau juridiškai priklauso veisėjui.

LKD svarsto ginčus tarp veisėjo ir šuniuko savininko tik tais atvejais, kai tarp jų buvo pasirašyta tarpusavio įsipareigojimų sutartis.

Atkreipame dėmesį, kad visi LKD klubų veisėjai privalo laikytis FCI ir LKD dokumentų, LR GGAĮ (Lietuvos Respublikos Gyvūnų globos ir apsaugos įstatymas) bei EKNLGA (Europos konvencija dėl namuose laikomų gyvūnų apsaugos) reikalavimų bei LR VMVT (Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba) patvirtintų Veterinarijos reikalavimų gyvūnų augintinių veisėjams.

Veisėjas privalo užregistruoti veislyną LR VMVT ir vesti Veislyno registracijos knygą.

Prašome veisėjus laikytis klubo tvarkos ir neraginamiems pateikti reikalingus dokumentus.

Klubo nariams skirti oficialūs dokumentai bei formos yra šioje svetainėje. Iškilus neaiškumams, prašome kreiptis tel. 8 687 49876 arba rašyti el.paštu ltmk.info@terjeruklubas.lt